Something Else.: Resepi Ayam Panggang

Friday, March 1, 2013

Resepi Ayam Panggang

Hello. okay ni kira first time tulis pasal masakan kat sini. hahah. semalam buat ayam panggang tapi ayah aku yang buat. guna rempah ja. lepastu harini ayah aku nak buat lagi tapi aku cakap biar aku buat pulak. aku pun search resepi kat internet. hiks.

lepastu terjumpa resepi ayam panggang ala Kenny Rogers. wah ni yang buat aku terliur ni. so aku ikut ja resepi tu. tapi ada jugak ubah ubah sikit.

Bahan-bahan :

1 ekor ayam- tapi aku tak buat 1 ekor pun
3 biji bawah besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk- aku guna serbuk lada putih ja hehe
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam knorr- tak letak pun
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar herba campuran- tak letak pun
1 1/2 sudu teh garam halus
sedikit air
mentega

cara-cara :

1. semua bahan-bahan kecuali ayam dicampurkan dengan air dan kisar.
2. lumurkan  bahan-bahan yang dikisar keseluruh ayam
3. perap selama 1 1/2 jam - lagi lama perap lagi bagus
4. sapukan mentega keseluruh ayam sebelum panggang/bakar.
5. bakar ayam selama 1 1/2 jam sehingga masak.
6. lagi baik semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan  ayam dengan minyak dan campuran rempah yang  menitis.


aku tak buat pun sos dia. hahah pemalas. so resepi yang lebih lengkap sini

5 comments:

MaMaRey said...

berliur la pulak tengok ayam tu..

Meyra John said...

Hai. :) Salam perkenalan. Mari join sini. ^^

http://meyrajohn.blogspot.com/p/jointhiscontest.html

Untuk tingkatkan pageview, followers and traffic korang meningkat hingga tahap AWESOME!!

http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/segment-lick-exchange-affie-by.html

Thanks dear!!

Meyra John said...

Hai. :) Salam perkenalan. Mari join sini. ^^

http://meyrajohn.blogspot.com/p/jointhiscontest.html

Untuk tingkatkan pageview, followers and traffic korang meningkat hingga tahap AWESOME!!

http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/segment-lick-exchange-affie-by.html

Thanks dear!!

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

jomm !syarat sng! http://dhyeahana.blogspot.com/2013/03/segmen-jom-pilih-hadiah-by-nabila-biela.html

Meyra John said...

Mari join sini, best!!

http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/giveaway-topup-pearlcholic-birthday-by.html

Thanks!